Настояват да получат неизплатените си заплати

Над 100 шивачки от италианските обувни цехове в Дупница излязоха на втори протест с искане за изплащане на изработеното във вече обявена във фалит фирма. Италианският пълномощник в петък ще каже как ще изплати заплатите на шивачките, предаде БГНЕС .

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

По темата

Според Васил Ватрачки, организатор на втория протест, започнал след края на работния ден в 16 ч., фирмата дължи на 146 шивачки 260 000 лв. за заплати за месеците август и септември, без ваучерите за храна и обезщетение за неползваните отпуски. След като фирмата фалирала, от 5 октомври м.г. работничките се прехвърлили в други фирми, също в промишлената зона на Дупница. А пълномощният управител на фалиралата фирма Луиджи Каприоти регистрирал втора фирма. Според неполучилите заплатите си, в нея работят само петима души.

Малко след като започна протестът, в Дупница пристигна омбудсманът Мая Манолова. След кратък разговор в протестиращите, тя влезе на преговори с управителите на фалиралата фирма.

В 17.40 в цеха, но през задния вход – пристигна пеш и самият Луиджи Каприоти, посрещнат с освирквания и обиди от бившите работнички, които скандираха и „мафия, мафия”.

В 18 ч. излезе и Мая Манолова, която обясни на протестиращите, че в 10:00 часа в петък пълномощният управител Луиджи Каприоти ще им обясни как ще си получат дължимото. По същото време обаче те са на работа.

Протестът на шивачките бе охраняван от над 20 полицаи.