Откритието е направено случайно, докато специалистите са картографирали триизмерно морското дъно

Специалисти са открили в близост до Големия бариерен риф в Австралия следи от древно подводно свлачище, което преди около 300 000 години вероятно е предизвикало внушителни вълни цунами, информират "Франс прес" и БТА, позовавайки се на публикация в сп. "Marine Geology". 

Свличането на континенталния склон вероятно е било причинено от силно земетресение. Учените допускат, че след него са се образували внушителни вълни цунами с височина до 27 метра. 

Откритието е направено случайно, докато специалистите са картографирали триизмерно морското дъно около най-големия коралов риф в света, съобщава Робин Бийман от университета "Джеймс Кук", един от авторите на изследването. 

Свлачището на около 75 километра от крайбрежието на щата Куинсланд е с обем около 32 кубични километра - или около 30 пъти по-голям от този на прочутата скала Улуру - огромен червен монолит, издигащ се на 348 метра над австралийската пустиня. 

Учените са изчислили възрастта на свлачището, като са датирали вкаменелости от корали, открити на мястото на дълбочина от над един километър. Според специалистите най-старите фосилизирани корали са на около 302 000 години. 

Специалистите допълват, че подобно свлачище е могло да предизвика огромни вълни цунами, но ефектът от тях е бил значително намален от наличните коралови рифове.