Тържествената церемония по връчването на специалния сертификат се състоя в Париж

Официално - съборът в Копривщица вече е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тържествената церемония по връчването на специалния сертификат се състоя в Париж.   

По темата

След чипровските килими, бистришките баби, нестинарските танци и обичаят "Сурва", сега световното признание получи и Съборът на народното творчество в Копривщица. През 2015 г. той отбеляза своя 50-годишен юбилей. Следващото издание - вече под егидата на ЮНЕСКО,  ще се състои през 2020 година.

Първият събор в Копривщица през 1965 година е посветен на родения там поет и писател Любен Каравелов и преминава под знака на песента му "Хубава си моя горо". От тогава досега народните песни и танци огласят калдъръмените улички на възрожденското градче на всеки пет години. А половин век по-късно новината вече обикаля и света.

Сертификатът от ЮНЕСКО вече е в ръцете на кмета на Копривщица Генчо Герданов. Копривщенци се надяват магията на събора да привлече туристи от всички краища на земята.

Очаква се сертификатът да пристигне в страната ни в петък. Той ще бъде поставен на видно място в града, за да бъде видян както от жителите, така и от гостите на Копривщица.