За патриотизма не като значка на ревера

За патриотизма не като значка на ревера, гръмки фрази на митинг или пък на маса. Една история от село Българин, която разказва репортерът Димитър Иванов. За Васил, който продал кравата си, за да вдигне плоча в памет на загиналите войници от харманлийското село.

В полите на Сакар село Българин има много поводи да се гордее. Тук са се родили много българи, които са дали живота си за родината, а един от тях днес им напомня за подвизите на предците си. Откриваме го пред плочата с имената на загиналите жители на село Българин по време на войните. Идеята за нея и реализацията са негови. Хрумнало му преди няколко години.

По темата

 
"Тези хора за какво са умряли, за какво са се били?! За отечеството - нашето! И така ми дойде идеята и започнах", разказва Васил Вълчев.

Плочата струвала 2 000 лева. Тя е открита на Деня на независимостта миналата година. Оттогава обаче много малко хора идват да я видят, дори и на 3-и март.

"Ние сме нация, даже се смеят зад гърба ми. Нашите хора търсят само да има аванта, по нашенски, не нещо да направим, ами гледаме да разваляме. А политиците гледат да са хванат в политиката и да може да са на пост", на мнение е Васил Вълчев. 

Въпреки че му е болно, бай Васил продължава да гради за селото си. Започнал преди близо 10 години с възстановяването на църквата. Тя била в окаяно състояние и имала нужда на първо време от заздравявяне. И макар днес да е напълно ремонтирана отвътре и да остава малко за връщането на красотата й от вън, в църквата не влиза почти никой. 
 
Бай Васил обаче не се грижи само за духовното. Негово дело е и пазарчето в село Българин. Идеята била на почината преди години негова съпруга. Пазарчето излязло 3 000 лева, пари отново заделени от продажбата на животни. 
 
За паметната плоча в село Българин бай Васил има признание от военното министерство. Получил е почетния знак на ведомството. Българите от Българин също оценяват това, което прави. А мечтата на 75-годишния мъж е да довърши ремонта на църквата и да изгради още паметници.
 
Репортер: Димитър Иванов