По думите му това би довело до разкол в Евросъюза

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че е скептичен спрямо концепцията за различни степени на интеграция на страните от ЕС. По думите му т. нар. Европа на няколко скорости „не е добро решение и може в краен случай, да доведе до разкол в Евросъюза“.

По думите му на срещата на съюза е било обсъждано, не неговото конкретно бъдеще, а текстът, който да бъде приет след следващата среща на върха в Рим на 25 март.

По темата

„Невъзможно е да се обсъждат планове, без да се отбележи как всички ние виждаме бъдещето на Европейския съюз. В този контекст аз обясних на колегите защо Европа на няколко скорости не е добро решение, а напротив явява се решение, което в краен случай може да доведе дори и до разкол в ЕС“, посочи държавният глава, цитиран от ТАСС и БГНЕС. 

По думите на румънския държавен глава тепърва европейските лидери ще се фокусират върху текста, който ще бъде подписан в Рим, а след това ще последват дискусии за т. нар. Бяла книга на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

„В рамките на годината, максимум две години, ние ще се опитаме да скицираме картината, на това как заедно виждаме бъдещето на ЕС“, посочи той.

В началото на месеца Юнкер представи своята Бяла книга с пет възможности за развитие на бъдещето на Европейския съюз след излизането на Великобритания от него. Те са озаглавени „Продължаване на работата“, „Нищо друго, освен единен пазар“, „Тези, които искат, правят повече“, „Да направим повече заедно“ и „Да правим по-малко, но по-ефективно“.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.