Тръмп и Ердоган могат да се окажат опасни за народа си

По-добре да се откажеш от твърдението си, отколкото от търпението си. Или поне в случаите, когато си имаш работа с авторитарен лидер във времена на нарастваща заплаха от война.

По темата

Повечето тежки международни конфликти са последица от объркване. Объркването на държавните лидери, че държавата - това са те, коментира германското издание Die Zeit.

Един човек може да изгуби достойнството си и да стане за смях, или да бъде наскърбен. Това обаче няма как да се случи на държавата. Лошото идва, когато нейният лидер започне да се олицетворява с нея. Точно това се случва с Реджеп Тайип Ердоган и Доналд Тръмп, които се объркаха, че личното им отношение към Меркел и Путин трябва да определи и външната им политика. Те позволиха на гордостта и грандоманията си да надделеят и да станат решаващ фактор в държавните им дела.  

Авторитарните лидери като Ердоган и Тръмп поначало са избухливи, склонни към крайности. В един момент те се превръщат в заплаха за собствения си народ. Държат да си отмъстят - отново и отново. Тяхната чест е кръвожадно животно, което не познава насита. Много войни са започнали заради сблъсъци между силните характери на държавните лидери.

Вземете за пример Доналд Тръмп – мъжът, контролиращ най-много оръжия на планетата. Той е впрегнал всички сили да се подготви за конфликт между великите сили. Да, става дума за същия този конфликт, който светът всячески опитва да избегне от Втората световна война. И това не звучи добре. 

Автор: Гергана Тенева