Анкара спира всички политически обсъждания на високо ниво с Амстердам

Напрежението между Холандия и Турция продължава да расте. Анкара спира всички политически обсъждания на високо ниво с Амстердам и затваря въздушното си пространство за холандски дипломати.

По темата

Турция прогони холандския посланик от Анкара. "Решихме да забраним на холандския посланик, който в момента не е в Турция, да се върне, докато исканията ни не бъдат удовлетворени", съобщи вицепремиерът на Турция Нуман Куртулмуш.

Турция иска официално извинение за това, че техен министър беше изведен от Холандия и не й беше разрешено да влезе в консулството в Ротердам. А според президента, дори официално извинение може да не е достатъчно.

"Ще им покажем, че с едно "извинявай" няма да стане.Първите стъпки бяха направени. Утре ще обмислим следващите, на заседание на кабинета", съобщи Реджеп Ердоган.

Днес Турция обвини Холандия за клането в Сребреница преди повече от 20 години. От Хага нарекоха думите на президента Ердоган "подла фалшификация".

Първият дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини и комисарят по разширяването Йоханес Хан пък звъняха в Анкара, за да призоват за смекчаване на тона. Но признаци за помирение няма.

На фона на този скандал, в Холандия ще гласуват. Изборите са утре и върви жестока битка за всяко депутатско място. В последните дни, националистът Герт Вилдерс сякаш изостава. След като беше сочен за най-вероятен победител. Смята се, че възходът на неговата партия е показателен за засилването на националистическите и антиевропейски настроения в цяла Западна Европа.

Никой обаче не иска да се коалира с Герт Вилдерс, който редовно прави ксенофобски и расистки изказвания. Скандалът с Турция всъщност засили шансовете на управляващата партия да спечели повече депутати и отново да се коалира с традиционните партии, както е формиран и сегашния кабинет.

Репортер: Антоанета Николова