Изказването дойде ден след срещата на американския президент с канцлера Ангела Меркел

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Германия дължи „огромни суми“ на НАТО и САЩ. Изказването дойде ден след срещата му с канцлера Ангела Меркел, на която двамата показаха малко допирни точки. 

„Германия дължи огромни суми" на НАТО и на САЩ, които й "предоставят много силна и скъпоструваща отбрана“, написа държавният глава в "Туитър".

По-рано Меркел заяви, че Германия се е ангажирала да увеличи военните си разходи.

Германският канцлер и Тръмп се срещнаха в петък и обсъдиха бъдещето на НАТО и търговското споразумение между Съединените щати и Европа. Разговорите бяха донякъде неловки, тъй като Тръмп по време на кампанията си нарече политиката на Меркел „откачена”, а резултатите от нея „пълна катастрофа”.

Меркел и Тръмп говориха над 2 часа. Според Белия дом, американецът е поискал останалите страни в НАТО да увеличат значително разходите си за отбрана. Не е ясно как Тръмп е обяснил идеите си за нови търговски отношения. Той иска мита за стоки от държави като Германия, с които Щатите имат отрицателен търговски баланс. Но това било означавало търговска война с целия Европейски съюз.

Вижте подробности от срещата на двамата лидери. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.