Преди 12 години 52 души загинаха, след като четирима атентатори се взривиха в метрото

От 2005 г. досега във Великобритания са извършени няколко терористични атаки, припомнят "Франс прес" и БТА. 

ТЕРОРЪТ В ЛОНДОН В СНИМКИ

По темата

На 7 юли 2005 г. четирима атентатори камикадзета се взривяват в пиков час в три метро композиции и в един лондонски градски автобус. Загиват 52 души. Ранени са 700 души. Група, свързана с Ал Каида, поема отговорността за атаката. 15 дни по-късно четирима атентатори се опитват да повторят терористичната атака в три метровлакчета и един автобус. Взривните устройства не избухват заради грешка при производството им. Според разследващите двете серии от атентати са свързани.

СНИМКИ ОТ АТЕНТАТА ПРЕЗ 2005 ГОДИНА ВИЖТЕ ТУК

На 30 юни 2007 г. кола, пълна с газови бутилки, се врязва в сградата на основния терминал на летището в Глазгоу, но не се взривява. Шофьорът - индиец - е тежко обгорен и умира месец след това. Вторият човек в колата - иракски лекар - е арестуван и осъден на доживотен затвор. В навечерието на това нападение две коли Мерцедес с бидони с бензин, газови бутилки и пирони бяха открити паркирани в сърцето на Лондон. Проблем в съединението на тези импровизирани взривни устройства е попречил на колите да се взривят.

На 22 май 2013 г. двама лондончани от нигерийски произход блъскат с кола британски войник в югоизточната част на Лондон, после го убиват с множество удари с нож. Опитват се и да отрежат главата му. Двамата са арестувани, а единият от тях казва, че е искал да отмъсти за всички мюсюлмани, убити от британски военни.

На 5 декември 2015 г. на входа на лондонската метростанция Лейтънстоун британец, роден в Сомалия, ранява с нож двама души, два дни след като британски самолети започват да нанасят удари по позиции на ИДИЛ в Сирия. Той е осъден на доживотен затвор.

В началото на март "Скотланд ярд" обяви, че британските служби за сигурност за осуетили 13 терористични атентата от юни 2013 г. досега.

Вс сряда мъж вряза колата си в множество на моста Уестминстър в Лондон, а после продължи към парламента, където се удари в метални заграждения, слезе от колата и намушка с нож полицай, преди да бъде ликвидиран. Убитите са четирима, а ранените - близо 30. Сред ранените има трима френски ученици, петима южнокорейски туристи, един португалски гражданин и двама румънци.

Полицията разглежда атаката като терористичен акт и привилегирова версията, че нападателят е бил вдъхновен от тероризма на радикалните ислямисти. 
 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.