Само 30 минути сън през деня подобрява задоволството от живота

Тайната на щастието може да е в нещо толкова просто, като кратка дрямка през деня, твърдят британски учени, цитирани от в. "Дейли мейл" и БТА. 

Само 30 минути сън през деня подобрява задоволството от живота, а и производителността на труда. Сънят обаче трябва да е кратък. 66 процента от придрямващите са казали, че се чувстват щастливи, в сравнение с 56 процента от тези, които спят здраво през деня. Кратката дрямка подобрява съсредоточаването, продуктивността, креативността.

Придрямващите през деня са получили оценка на щастието 3,67 от максимално пет, спящите дълго - 3,44, а хората, които не спят през деня - 3,44.

Повече от 1000 души са участвали в изследването на университета на Хатфордшир. Резултатите показаха, че 43 процента от участниците на възраст от 18 до 30 години спят дълго през деня в сравнение със само 30 процента от тези над 50. 

Само 11 процента имат право да спят на работното място.

"Много изследвания показаха, че краткият сън повишава производителността. Много успешни компании, като "Бен енд Джерис" и "Гугъл" имат специални места за сън" - каза проф Уайзман..
Бившите британски министър-председатели Уинстън Чърчил и Маргарет Тачър са спели само по четири часа през нощта, но редовно са придрямвали през деня.

Друго изследване обаче свърза честата едночасова сиеста с 82 процента по-голям риск от сърдечни болести. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.