История за избора на учителката Иглика

Това е история за избора. Да дадеш време от личното си. Знание, от каквото има нужда. Приемане на тези, които са свикнали на отхвърляне.

Това е село Орешене, на около час път от София. Там има Основно училище „Васил Левски”, което е пълно с деца. Повечето са от малцинствата. За да ги учи на английски и роботика, в селото се е заселила Иглика Атанасова. Иглика е доброволец към програмата „Заедно в час”. Не е педагог по професия. Родена е в София, а в САЩ е завършила „Геология с физика” и въпреки че има зад гърба си две години в научни изследвания в областта на биогоривата и геохимията, я откриваме в Орешене.

„Важно е всеки от нас какво може да даде. От един момент нататък е важно какво даваш, какво правиш за общността около себе си, а не толкова какво тя ти дава на теб. В тази история, освен че показваме роми, които могат да четат, показваме и тези, които ги учат да четат. Тези, които водят всекидневната битка на това да дойдат дечица, които сутрин говорят на ромски, до обяд проговарят на български. И на другия ден ситуацията се повтаря. Но има едни учители, които посвещават времето си, душата си, сърцата си за това, че има смисъл”, коментира в предаването „Комбина” журналистът Миролюба Бенатова. 

Още от "Миролюба Бенатова представя" гледайте ТУК.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.