Затвориха 3 станции на метрото в руския град заради сигнали за бомби

След кървавия атентат в Санкт Петербург - нови заплахи за бомби и арести на заподозрени в съучастие с терориста, самовзривил се в метрото.

По темата

След подадени анонимни сигнали за взривни устройства станциите бяха затворени за кратко. Бяха проверени и нищо съмнително не е намерено, съобщи специалният пратеник на NOVA в Санкт Петербург Миролюба Бенатова.

Преди атентата, при който загинаха 14 души, също е имало затваряне на станции заради анонимни сигнали. Според анализатори е възможно това да е било начин да се отслаби вниманието на службите.

Излизат и подробности в руската преса по отношение на личността на 22-годишния киргизстанец, за когото се смята, че е атентаторът. От жертвите само един човек остава неидентифициран поради състоянието на тялото му.

Родителите на предполагаемия атентатор са в Санкт Петербург за разпит (ВИДЕО)

Според вестник „Комерсант” той е работил в Санкт Петербург като келнер, тренирал е бойни изкуства, не е имало никакви сигнали в службите за негови връзки с радикални или терористични групировки.

Според вестник „Известия” обаче, по анонимни източници на службите на Русия, този младеж е имал връзки с терористи. Това се съди от профила му в руската социална мрежа „ВКонтакте” - руския еквивалент на Facebook. Там е имал два профила – единият не е активен от 2014 г., но с другия си профил имал контакти с радикални ислямисти, твърди „Известия”. Казва се още, че се е видял с близките си през март.

Изданието коментира и за задълбочаващите се връзки между граждани на бившите съветски републики, каквато е Киргизстан, с ислямски групировки.

„Има консолидиране на руското общество, едно желание да се отговори на тероризма със сила”, заяви Светозар Панов, консул на България в Санкт Петербург.

По метростанциите в Санкт Петербург има засилено полицейско присъствие, но не и работещи детектори. 

"Понякога между рамките има достатъчно голямо разстояние и човек може да ги заобиколи без проблем", разказва Гергана Лазарова, която живее и учи в руския град.  

Самоличността на атентатора самоубиец Акбаржон Джалилов е потвърдена чрез анализ на неговата ДНК, съобщи днес говорителката на Следствения комитет на Руската федерация Светлана Петренко. 

Повече гледайте във видеата.

Още от "Миролюба Бенатова представя" гледайте ТУК.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.