Обявиха тридневен траур в Санкт Петербург

Жертвите от експлозията в метрото в Санкт Петербург вече са 14 души. Около 50 са ранените. Загиналите са на възраст между 16 и 70 години. Четирима от ранените са в крайно тежко състояние. 

Извършителят на самоубийствения атентат е идентифициран като родения в Киргизстан Акбаржон Джалилов, руски гражданин на 22 години. Информацията беше потвърдена от киргизстанските служби за сигурност.

Заподозреният атентатор самоубиец внесъл в раница взривното устройство в метрото и е поставил втора, неизбухнала бомба, прикрита като пожарогасител, на друга спирка. Предполага се, че след като не е успял да я взриви дистанционно, той се е качил на влака и е задействал другата бомба в раницата си.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ТРАГЕДИЯТА

Руските власти вече публикуваха списък с имената на всички пострадали при атаката. Сред загиналите и пострадалите няма български граждани, съобщи за "Здравей, България" Светлозар Панов, който оглавява генералното ни консулство в Русия.  

Тридневен траур е обявен от днес в града. Руският президент Владимир Путин посети мястото на експлозията и положи цветя в памет на загиналите.

ХРОНОЛОГИЯ НА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ НАПАДЕНИЯ В РУСИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ

Междувременно стана ясно, че руските власти издирват двама души във връзка с атентата. 

До момента никой не е поел отговорност за кървавата атака. 

"Взех решение да обявя в Петербург тридевен траур. Моля всички жителите на запазят спокойствие и да проявят разбиране към мерките, които ще бъдат предприети от правоохранителните органи. Те работят за нашата съвместна безопасност и за разкриването на това злодейско престъпление", обяви кметът на града Георгий Полтавченко. 

КОЙ СТОИ ЗАД НАПАДЕНИЕТО В САНКТ ПЕТЕРБУРГ?

Лидери от цял свят продължават да изказват съпричастност с трагедията в Санкт Петербург. Президентът Доналд Тръмп се е обадил на руския си колега, за да изкаже съболезнования. Той е предложил пълната подкрепа на Съединените щати в отговор на нападението.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди взрива и подчерта, че отговорните за атентата трябва да бъдат изправени пред закона.

ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: НАШИ СЪНАРОДНИЦИ ПЪТУВАЛИ В МЕТРОТО МАЛКО ПРЕДИ ВЗРИВА

В нощта срещу вторник съмнения за друга бомба доведоха до евакуацията и на друга метростанция в Санкт Петербург.

Малко преди полунощ властите получават сигнал за подозрителен предмет на станция „Чернишевская”. Той се намирал на платформата на метрото, но не се съобщава какво точно е съдържал.

След извършена проверка се оказало, че повод за притеснения няма и метростанцията отново е отворила врати.

От външното министерство на България препоръчаха на сънародниците ни в града да избягват ползването на всички видове обществен транспорт и да не посещават места с много хора на едно място.

При необходимост българите в Санкт Петербург могат да се обръщат за съдействие към консулството ни там на следния телефонен номер: +7 921 633 61 16  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.