Какви са версиите, по които се работи?

Руският следствен комитет разглежда взрива в метрото на Санкт Петербург като терористичен акт, но не се изключват и други версии.

„Въпреки че е образувано наказателно дело по член 205 от Наказателния кодекс на Руската федерация (за терористичен акт), следствието има намерение да провери и всички други възможни версии за този инцидент“, заяви съобщи говорителят на Руския следствен комитет  Светлана Петренко, цитирана от ТАСС и БГНЕС.

„Няколко са версиите, по които се работи след взрива в метрото в Санкт Петербург. Една от тях е терористичен акт”, коментира за NOVA Николай Кръстев от телевизия "Блумбърг", дългогодишен кореспондент в Москва.

По темата

Припомняме, че при взрив в една от метростанциите загинаха 11 души, а повече от 20 бяха ранени.

„Причините за евентуален атентат на територията на руската федерация може да бъдат няколко: или за близкоизточната политика на Русия, или заради нещата, които стават в последно време в Русия. Някои от коментарите даже правят връзка между взрива и предстоящите президентски избори, които са след година”, добави Николай Кръстев.

А от Европа започнаха да валят съболезнователни думи и писма.  

„Нашите съболезнования за руския народ, и най-вече за онези, които са изгубили близките си. Продължаваме да следим новините от Санкт Петерсбург с внимание”, коментира Федерика Могерини.

В понеделник вечерта руските медии пуснаха снимка и запис от охранителните камери, на които твърдят, че се вижда един от терористите. Според очевидци, мъжът е оставил в един от вагоните раница и след това си е тръгнал. Човекът е облечен изцяло в черно и е с брада. Впоследствие обаче се оказа, че мъжът от кадрите не е атентаторът. Той се е разпознал по медиите и сам е отишъл в полицията. 

Президентът Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до Владимир Путин. Българският държавен глава изразява най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите и пострадалите, както и надежда за бързото възстановяване на ранените руски граждани.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.