Бомбата е била поставена във вагон на влака и натъпкана с остри предмети

Терор в Русия - кървав атентат в метрото на Санкт Петербург взе 11 жертви. Ранените са повече от 20 души. Сред тях има и дете. Санкт Петербург е блокиран. Над града летят хеликоптери. 

Бомбата е била поставена във вагон на влака и натъпкана с остри предмети. Тя се е взривила, докато мотрисата пътувала между две станции - "Сенная площад" и "Технологичен институт". Те са по синята линия на метрото.

Първоначалната информация беше, че взривовете са два, които отекнали в два влака на две станции на метрото. Малко по-късно обаче стана ясно, че взривът е само един и е станал в мотриса. На площад "Въстание" пък е било намерено самоделно взривно устройство, което е било обезвредено.

Малко по-късно три други станции на метрото бяха отцепени заради подозрителен багаж.

Мерките за сигурност в Санкт Петербург са засилени. Цялото метро беше затворено, което предизвика огромен хаос и задръствания. Затова автобусите и таксиметровите компании обявиха, че ще превозват хората безплатно днес. По-късно метрото възобнови частично работа, предаде ТАСС. От петте линии е подновено движението по линиите 3, 4 и 5 и частично по линия 2. 

„Бях в третия вагон, взривът стана във втория. През един вагон от мен. Оглуши ме. Зашемети ме. Имаше ярък пламък. Косите на хората бяха изгорени до корен. Половината от тях бяха обгорели. А други двайсетина бяха паднали на земята”, разказа очевидец на взрива.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Секунди след взрива настанала паника. Тунелът бил обгърнат в черен дим. Първоначално хората не разбрали какво се случва. В първите минути след взрива, още преди да дойдат линейки и полиция, хората са си помагали един на друг.

Президентът Владимир Путин е бил в Санкт Петербург по-рано днес, но е напуснал града преди взрива. Той научи за него по време на среща с президента на Беларус Александър Лукашенко.

„Разговарях със шефа на службите за сигурност. Причината не е ясна, твърде рано е. Работи се по всички възможни версии, включително тероризъм или престъпен акт”, коментира руският президент Владимир Путин.

До момента няма информация за пострадали българи, каза за NOVA Светлозар Панов, управляващ генералното консулство в Санкт Петербург. По думите му около 500 души живеят в града

Снимки на пострадали и материални щети в метрото се появяват и в социалните мрежи. Хората са изпаднали в паника. 

Властите обявиха, че предстои да бъдат разследвани всякакви версии, включително и терористичен акт.

Светлозар Панов каза още, че повечето коментари след взрива са за терористичен акт. Малък процент от хората подозират техническа неизправност.

Междувременно бяха поставени цветя пред посолството на Русия в Берлин.

В понеделник вечерта руските медии пуснаха снимка и запис от охранителните камери, на които твърдяха, че се вижда един от терористите. Според очевидци, мъжът е оставил в един от вагоните раница и след това си е тръгнал. Човекът е облечен изцяло в черно и е с брада. Впоследствие обаче се оказа, че мъжът от кадрите не е атентаторът. Той се е разпознал по медиите и сам е отишъл в полицията. 

Всички български граждани, които искат да получат информация за свои близки, могат да се обадят на консула ни Антон Марков. Телефонният номер е: +7 921 633 61 16.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.

 

У меня просто в голове не укладывается....прошло столько лет с взрывов на Лубянке и в Парке культуры,а сейчас они заявляют:выводы будем делать...суки,их нужно было сделать тогда! Почему мы опять наступаем на эти грабли???!зачем тогда эти рамки на вокзалах и метро,что делают менты и работники метрополитенов и вокзалов??? Куда деньги уходят ?гибнут люди,а они выводы будут делать....что за бордак в стране???внутренняя политика просто никакая....смотрела один социальный ролик,где ребята протаскивали травмат на вокзал,и знаете что?пронесли и даже несколько раз,сначала через рамку,потом даже через ленту с рентгеном,и нихуя их не остановили! В метро тоже самое,а работник просто сидел и втыкал в телефон,в игрули бл играл.я понимаю что за всем не уследить,но черт нужно стараться изо всех сил такое предотвратить,а не лоботрясить на работе.и сколько такое может повторяться?? Соболезную всем близким и пострадавшим... #метро

A post shared by satis (@shashckov) on