Виновен или жертва е нароченият служител от Правосъдното министерство?

Обвинения за натиск след скандала с гласуването в чужбина. Уволненият експерт от правосъдното министерство заяви, че вината му е „съшита с бели конци”.

Според Любомир Талев авторите на промените са в президентството, а самият той бил накаран да качи на сайта обявения за недоработен проект.

Вече е ясно, че някой лъже за това как са писани поправките в закона за българското гражданство, с които се въвежда уседналост. Въпросът е кой лъже? Защото тезите на правосъдното министерство и на винения за поправката категорично се разминават. 

Ползва ли се случаят за първи политически атаки към президента Румен Радев, също е въпрос за размисъл.

По темата

Предложенията за промени в Изборния кодекс, разрешаваха гласуване на сънародниците ни, които се прибират от чужбина, само ако са живели 3 месеца в България преди изборите. Текстът беше свален от публично обсъждане, а един служител на правосъдното министерство се прости с работата си.

Дотук с фактологията. Следват интерпретациите.

Освободеният от работа Любомир Талев отрече да носи вина за поправките. И допълни, че прекрояването на закона е било обсъждано на две срещи в президентството.

„На срещата в понеделник с президента, на която и аз присъствах, задно с министъра на правосъдието, ресорния заместник-министър, съветници на президента. Президентът лично каза, че е важно спешно да се приеме от Министерския съвет този законопроект, с текстове за уседналост. И да се предложат на Народното събрание, защото, ако не се приемат такива изменения на следващите избори, ДОСТ ще влезе в Народното събрание”, заяви Любомир Талев пред сутрешния блок на NOVA.  

Според Талев участниците в срещата се съгласили, че промените не са най-перфектният законодателен поход. А началникът на кабинета на президента Иво Христов бил наясно, че срещу предложенията ще скочат българите в чужбина.

„Г-н Иво Христов направи такъв коментар, че ще имат едни синьо-десни избиратели, които ще вряскат, но те винаги си вряскат, така че няма какво да се притесняваме”, заяви още Любомир Талев.

NOVA потърси шефа на президентския кабинет Иво Христов, но той предпочете да запази мълчание. Без отговор остана и питането ни до министъра на правосъдието Мария Павлова, която вчера с имейл извести за освобождаването на Талев. Аргументът на ведомството беше, че служителят умишлено е злепоставил институцията, понеже каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра.

„Очевидно има много хора, които ги е страх да си поемат политическата отговорност. В този смисъл не мога да се съглася аз в качеството си на държавен служител да нося цялата отговорност”, заяви Любомир Талев.

Политическият прочит на случая не закъсня. От ГЕРБ обвиниха президента Румен Радев в  нездрави амбиции.

„Това решение на президента Радев и начинът, по който е осъществен съответният политически натиск върху служебния кабинет, означава, че г-н Румен Радев се стреми към президентска република”, заяви Цветан Цветанов.

Лидерът на БСП също размаха показалец на служебната власт.

„Не е работа на служебния кабинет да прави такива промени в изборното законодателство. Още повече при избран вече парламент”, заяви Корнелия Нинова.

Служебният премиер Огнян Герджиков, който миналият петък свика извънредно заседание на кабинета, за да отмени по искане на президента наредбата за бежанците, обясни, че по темата с Избирателния кодекс върху него не е имало натиск.

„Ако е имало натиск от страна на президентството, той е бил върху правосъдното министерство, не върху мен”, заяви Герджиков.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.