Дебатите бяха относно незаконосъобразността на въпросите в него

Столичният общински съвет отхвърли предложението за провеждане на местен референдум срещу застрояването в "Младост". 

Дебатите бяха относно незаконосъобразността на въпросите, които са посочени в референдума от гражданите, а именно налагането на мораториум върху строителството и запазването на всички зелени площи и междублокови пространства в квартала.

По темата

"Всички сме съгласни, че не трябва да се строи в зелени площи между блоковете и на детски площадки. С гражданите на „Младост“ имаме обща цел да не се стри там, но това трябва да стане по законов начин”, каза преди това столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Има няколко начина за трайното решаване на проблема. Един от тях е промяна в законодателството. Внесохме предложения за промени миналата година, но времето на парламента не стигна“, посочи Фандъкова.

Тя бе категорична, че промяна в Общия устройствен план трябва и ще се случи. 

Жители на квартала се събраха на протест пред сградата на общината. Имаше и контрапротест от инвеститори, които искат да строят в квартала.

Преди да бъде взето решението, Силвия Христова, председател на Комисия по устройство на територията в Столичната община, изтъкна, че е сигурна, че в залата няма някой, който да иска да се строи между блоковете и градинките и това нещо трябва да бъде защитено през закона.

„Въпросите, така както са зададени от инициативния комитета, са незаконосъобразни. Разбирам гражданите, подписали се в подписката, но въпросите, формулирани така, не могат да решат проблемите. Районният кмет Иванчева не е изпратила нито един анализ, не е посочила нито един конкретен проблем. Диалогът с нашата комисия не съществува. Нека Иванчева влезе в ролята на редовен кмет и наш колега“, посочи още Христова.

Репортер: Глория Николова

Видео: БГНЕС

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.