Допитването предвижда конституционни реформи в южната ни съседка

Турците у нас гласуват за референдума на Реджеп Ердоган. Допитването предвижда конституционни реформи в Турция. Те биха увеличили значително правомощията на президента.

По темата

Самият референдум в южната ни съседка ще се проведе на 16 април. Преди дни Ердоган обяви, че може да се обмисли и идеята за референдум, който да реши дали страната му да продължи преговорите за присъединяване към Европейския съюз.

Засилено полицейско присъствие и жандармерия има около турското консулство в Пловдив, където се провежда референдумът. Там има разположени две секции. Там правото си да упражнят своя глас имат около 1000 души, като общият брой на турските граждани в страната ни е около 5000.

Това са хора, които са с двойно гражданство, турски бизнесмени, които живеят и работят у нас, както и турски студенти, които учат в страната ни. Една част от хората, които вече упражниха правото си на глас заявиха, че искат Турция да стане президентска република. Така цялата власт да премине в ръцете на Ердоган, който ще може да управлява до 2029 г.

Той ще може да управлява еднолично с укази, без да се допитва до парламента. Ще може да назначава министри, висши съдии, дори ректори на университети. Ще командва армията и обявява извънредно положение. Думата му ще бъде буквално закон.

Други път твърдо заявиха, че не искат единовластие.

Изборният ден продължава до 21.00 часа. Гласуването продължава в събота и неделя.

Репортери: Ина Гълъбова и Благой Бекриев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.