Министрите на външните работи ще заседават два дни

Каква е посоката, която поемат САЩ след завоя в отношенията с Русия и какво бъдеще се очертава пред сирийския лидер Башар Асад в епохата на Доналд Тръмп? Отговорите се очаква да даде двудневната среща на външните министри на седемте най-развити страни в света, която започна преди няколко часа.

По темата

Русия може да преглътне един удар в Сирия, но не и нещо повече. Това е сигналът, който идва от Москва в навечерието на днешната ключова среща. Американският държавен секретар Рекс Тилърсън обаче отиде в Италия с предупреждението, че Америка ще наказва всяко престъпление срещу човечеството и всеки, който нарушава човешките права.

„Ще държим сметка за всичко и на всеки, който върши престъпления срещу невинни, в която и да е част по света”, заяви Рекс Тилърсън.

Останалите държави от Г7 подкрепиха американските въздушни удари в Сирия, но настояват проблемът да се реши чрез ООН. Страните ще се опитат да убедят Москва да оттегли подкрепата си от Асад, дори с цената на гаранции за безопасното му оттегляне от властта.

Бившия български посланик във Вашингтон Елена Поптодорова смята, че надпреварата за влияние ще продължи.

„Ако те намерят добър заместник на Асад, който да гарантира интересите им, Асад няма да има такава подкрепа. Аз не изключвам парцелиране. Интересно е Америка как точно би участвала и дали би искала да участва там”, коментира Елена Поптодорова.

Според бившия ни посланик в САЩ Тръмп иска глобална коалиция, в която ще трябва да участва и България.

„Неутралитетът само те прави никой”, смята Поптодорова.

Веднага след срещата си в Италия американският първи дипломат отива в Москва, за да предаде посланията на Групата на седемте, както и американските условия. Дали това ще доведе до възстановяване на диалога между двете велики сили - предстои да разберем.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.