Ако турците кажат "да", Ердоган ще получи нови, широки правомощия

Започна гласуването в референдума в Турция за поправки в Конституцията. Избирателните секции в 33 от 81 провинции в страната бяха отворени в 7.00 часа. 

Страната ще гласува „за” или ”против” предложените от Реджеп Ердоган промени в Конституцията. Ако турците кажат „да”, президентът ще получи нови, широки правомощия. На практика Турция ще стане президентска република. 

СНИМКИ ОТ ГЛАСУВАНЕТО ЗА РЕФЕРЕНДУМА ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

По темата

Социологическите сондажи сочат паритет на мненията „за” и „против” разширяване на президентските правомощия. Съмненията на критиците на Ердоган са свързани с честността на вота, след като арести на опозиционно настроени турци имаше до последните часове преди допитването.

Стабилност и устойчивост пред външни и вътрешни заплахи - с това основание Ердоган аргументира предлаганите промени в Конституцията.

Решението е в ръцете на 55 милиона турци с право на глас, които ще гласуват в над 160 000 секции.

Зейнеб Черман е турски журналист, която работи за чуждестранна медия в момента. Срещаме се в двора на училището, където всички чакаме, за да разберем дали властите ще допуснат медиите да снимат в сградата.

„Те категорично ни отказаха да влезем вътре, въпреки че имаме писмено изявление на Върховния изборен съвет, който разрешава снимките в сградите за гласуване. Началникът на полицията тук ни каза – не може”, разказва Черман.

Екипът на NOVA също не беше допуснат, но успя да заснеме кадри преди да бъде изгоненот сградата на училището. Кадри, които при предишни избори не е имало проблем да бъдат заснети.

Висшият изборен съвет на Турция реши вчера, че до 21.00 часа българско време няма да бъдат съобщавани никакви резултати. Уговорката е, че това решение може да се промени в хода на деня.

В страната е в сила забрана за публична агитация, медиите нямат право да съобщават резултати от социологически анкети или да пускат политически рекламни послания, както и да водят на живо разговори с политици или експерти, които може да се оценят като пропаганда. Забранено е провеждането на екзитпол и снимането на попълнени бюлетини.

Гласуването на турските граждани в чужбина, както и излизащите от страната, вече бе проведено.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.