Той отслужи великденска литургия

Папа Франциск отслужи литургия на открито за Великден. Литургията бе отслужена на площад "Свети Петър", който бе украсен с над 35 000 цветя и други растения от Холандия.

Папа Франциск призова за прекратяване на „смъртта и ужаса“ в Сирия. Той даде благословия на вярващите и се помоли за тези, които страдат от война, глад и политически вълнения, подчертавайки зони като Сирия, Украйна и райони от Африка.

Главата на Римокатолическата църква изрази надежда за мир в целия Близък Изток, показвайки несъгласие с военните действия и допуснатата криза в Африка, особено в Южен Судан, Судан, Сомалия и Демократична република Конго.

Той се обърна с молба за мир към световните лидери, които трябва „да се борят с разпространението на конфликтите и да сложат край на търговията с оръжие."

СНИМКИ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Обръщайки вниманието си към Източна Европа, духовникът каза, че „Бог ще се притече на помощ на Украйна, която продължава да бъде заложник на конфликти и кръвопролития“.

Фокусирайки се върху социални и политически промени в Европа, папа Франциск се помоли за Божията благословия за "тези, живеещи в моменти на криза и трудности, често в резултат на високата безработица, особено сред младите хора." 

Сред присъстващите бяха кардинали и епископи и други висши прелати, както и десетки хиляди поклонници, които бяха подложени на строги проверки за сигурност по антитерористични съображения.

Посланието „Към града и към света" е един от най-познатите ритуали в Римокатолическата църква и се отправя от папите най-малко два пъти годишно за Коледа и Великден.

Посланието се отправя от балкона на базиликата "Свети Петър", също и след избиране на нов папа. Папите обикновено използват случая, за да отправят призиви към света за мир.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.