Самият Дончев твърди, че главният прокурор го е заплашвал

По темата

„Твърденията за упражнен натиск по отношение на г-н Дончев са неверни и спекулативни. Никога и по никакъв начин нито главният прокурор не е отправял лични или институционални заплахи към г-н Дончев. Направените изявления в този дух са непочтени”. Това е позицията на прокуратурата във връзка с твърденията на изпълнителния директор на „Овергаз” и собственик на вестник "Сега" - Сашо Дончев, че главният прокурор го е заплашвал.

Записи от негово изказване по време на работен обяд с Дамския бизнес клуб се появиха в интернет. В тях Сашо Дончев разказва, че е бил извикан на среща със Сотир Цацаров, на която му било обяснено, че поведението му е неприемливо и нетърпимо. В интернет е уточнено, че записът е направен на 30 март 2017-а година, качен е обаче на 13-и април.

От прокуратурата учочняват: „Това не е и първата среща с г-н Дончев. По време на срещата до главния прокурор е отправено искане да упражни влияние върху наблюдаващите прокурори  при работата им по текуща проверка с предмет дейността на независим регулатор, по повод доставка и продажба на природен газ. Такава намеса е била категорично отказана”, добавят от държавното обвинение.

Главният прокурор Сотир Цацаров счита, че всеки подобен опит за натиск върху работата на прокуратурата и разследващите органи е недопустим. Той подчертава, че ще проявява и занапред нулева толерантност към всеки политик или бизнесмен, който се опитва да постави себе си или своите търговски интереси над закона и обществения интерес. „Такива опити са несъвместими с правовия ред и задължителното за една демократична европейска държава нормално функциониране на институциите”, добавя Цацаров.

На пресконференция от партия "Да, България" поискаха оставката на главния прокурор Сотир Цацаров. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.