В Панагюрище отбелязаха 141 години от историческото събитие

България отбелязва 141 години от Априлското въстание. Кулминацията на тържествата беше тази вечер в Панагюрище.
 

Градът е един от далите най-много жертви по време на събитията от 1876 година и в тяхна памет всяка година се провежда възпоменателното честване. Президентът Румен Радев и народни представители присъстваха на тържествената заря-проверка за загиналите в Априлското въстание в Панагюрище. Държавният глава произнесе тържествено слово, в което припомни разтърсващите събития, зверските кланета, героичните боеве и миговете на победата.

На централния площад се събраха стотици жители и гости на града, които наблюдаваха зрелищната заря-проверка, с която беше почетена паметта на героите от Априлското въстание.

"Тук, на този ден, преди 141 години няколко младежи с цървули и кремъклийки се обявиха за свободни, писмото от Копривщица за тях е зов на съдбата", каза президентът в тържественото си слово.

По темата

На централния площад "20 април" присъстваха още Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, народни представители, областният управител на Пазарджишка област, кметове на възрожденски градове, общественици и висши военни.

"След Априлското въстание не остават паметници на български победи, остават костници. Това е въстание на осъзнатата саможертвата в името на свободата, обречен бунт на селяни, даскали, занаятчии и попове. Писателят Георги Марков ще го нарече въстание на поети. Тези луди глави са вечното вдъхновение на нова България", посочи президентът.

"Днес ние крещящо имаме нужда от ново Възраждане, от ново възкресение, защото днес робството е вътре в нас. Нарича се нихилизъм, нарича се омраза, нарича се апатия. Защото днес имаме свобода, имаме мир, но нямаме единение. Днес най-много ни липсва онази спойка, онзи български дух, който ни превръща от население в народ", заяви Никола Белишки, кмет на Панагюрище. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.