Вижте съветите от специалиста, който обучава стюардите в самолетния тренажор

27 пасажери от полет на руската авиокомпания "Аерофлот" по маршрута Москва - Банкок пострадаха, след като самолетът им "Боинг 777" попаднал във въздушна яма. Инцидентът стана 40 минути преди кацане в тайландската столица, съобщи авиокомпанията. Според съобщението екипажът не успял да предупреди пътниците за предстоящата опасна турбуленция, тъй като тя станала в ясно небе.

По темата

Пострадалите са настанени в болница. От тях 24-ма са руснаци, а трима - тайландци. Животът им не е в опасност, но няколко от ранените са подложени на оперативно лечение. Четирима руснаци вече са изписани.

Според учени специалисти едно от проявленията на глобалното затопляне е все по-честата турбуленция по време на полет.

Глория Николова провери как се случва една турбуленция във въздуха. Тя посети един от тренажорите, в които се обучават стюардите.

„Турбуленцията е едно нормално явление, което се среща почти при всеки полет. Има случаи, в които тя е доста по-сериозна и силна. Първото нещо, което се прави в такъв случай, е да светнат лампите за предпазните колани, което дава информация на пътниците да затегнат своите колани, като след това се проверява дали всеки от пасажерите е със закопчан колан. Ако пътниците обаче не са информирани, те може да са на пътеката или в тоалетната. Тогава трябва възможно най-бързо да отидат до първото свободно място, да седнат и да закопчаят коланите”, коментира за „Здравей, България” Мариета Йонова, която обучава стюардите в самолетния тренажор.

Повече по темата гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.