Иска да ги промени

Президентът Доналд Тръмп неочаквано избухна и заяви, че правилата, по които функционира Конгресът, трябва да се променят дори ако това означава работата на правителствените служби да се блокира, за да се промени системата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Видимо ядосан от постигнат в Конгреса компромис по бюджета, който блокира някои от приоритетите му и забранява, поне временно, финансирането на стената по границата с Мексико, Тръмп отново се обърна към любимото си средство за комуникация - Twitter.

"Причината да имаме проектобюджет, по който преговарят републиканци и демократи, е, че имаме нужда от 60 гласа в Сената, с които не разполагаме!", написа Тръмп.

“Или трябва да изберем повече сенатори републиканци през 2018 г., или да променим правилата веднага”, допълни той, като предложи да се премине към мнозинство от 51 гласа.

“На нашата страна й трябва правителствените служби да хлопнат едно хубаво кепенците през септември, та да се реши този проблем”, отбеляза държавният глава, изразявайки се по един най-малкото необичаен за обитател на Белия дом начин.

За да бъде приет даден закон в Сената, по правило е необходимо квалифицирано мнозинство от 60 от общо 100 гласа. Републиканците обаче разполагат само с 52 места, което ги принуждава да търсят подкрепата на част от демократическата опозиция при гласуването на всеки текст.

При номинирането на деветия съдия във Върховния съд наскоро прагът отново беше 60 гласа, но поради обструкциите на демократите, републиканците приеха той да бъде сведен до обикновено мнозинство от 51 гласа.

Доналд Тръмп приветства тази малка революция и днес поиска от своето мнозинство да направи същото и за приемането на законите.
В понеделник републиканското мнозинство и демократическата опозиция обявиха, че са се споразумели по финансирането на федералната държава за последните пет месеца от текущата бюджетна година, приключваща на 30 септември.

Камарата на представителите и Сенатът планират да гласуват текста преди края на седмицата, за да се избегне опасността от блокиране на работата на федералните служби. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.