Ще опитаме да преподадем няколко урока по критично четене, заяви Дарина Сарелска

NOVA стартира кампания срещу фалшивите новини. 

"Ще направим платформа, в която нашите опитни професионалисти ще проверяват дали всички тези информации, с които ни заливат, отговарят на елементарни журналистически критерии за достоверност”, заяви за "Здравей, България" Дарина Сарелска, директор "Новини и актуални предавания" в NOVA. 

По темата

"Ще опитаме да преподадем на хората няколко урока по критично четене, за да спрат те да бъдат използвани като тролове, защото това се случва", допълни директорът на Новините у публицистиката в NOVA.  

"Трябва да се създаде негативизъм спрямо фалшивите новини и от политиците да се изисква да се отнасят по адекватен начин към медиите", категорична беше Стояна Георгиева, главен редактор на Mediapool, които наскоро стартираха подобна инициатива, чието послание е: "Ти си това, което четеш". 

ЗАЩО НИ ЗАЛИВАТ ФАЛШИВИ НОВИНИ И КАК ДА ГИ РАЗПОЗНАЕМ?

"Фалшивите новини засягат всички. Първо, това е проблем на медиите, защото девалвира и без това все по-оскъдното доверие в тях и в институциите. Но фалшивите новини са проблем и на публиката, защото този арсенал от тролове и сайтове изграждат фалшиво обществено мнение и фалшиви герои и антигерои. По някакъв начин те успяват да подменят действителността. А публиката, хранейки се с такива дезинформации, ги създава ", поясни Сарелска. 

ДАРИНА САРЕЛСКА ПРЕД "FORBES" ЗА БИТКАТА СРЕЩУ ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ

Бетина Жотева от СЕМ допълни, че това е проблем на световната публика и даде примери със САЩ и Франция.  

"Трябват промени в българското законодателство", категорична беше тя. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.