Цецка Цачева става министър на правосъдието

Интригата за това кой ще стане министър се запази до последно. Тази сутрин избраните за постовете се събраха в централата на ГЕРБ, но останаха мълчаливи. Малко по-късно персоналният състав на новото правителство беше изпратен в писмен вид. Без изненади новият стар премиер, който ще оглави правителството, е Бойко Борисов. Той ще прекрачи прага на Министерски съвет за трети път. Предишните два пъти мандатът му свърши предсрочно. Сега вече няма право да прави това на своя глава и ако пак му се прииска да си тръгне по-рано, ще трябва да получи разрешението и на Патриотите.

Кой кой е в новото правителство?

Затова и двама от тях застават плътно зад него като негови заместници - Валери Симеонов и Красимир Каракачанов ще бъдат вицепремиери. Каракачанов оглавява и Министерството на отбраната. Нещо, което се предполагаше още от самото начало на преговорите с ГЕРБ. Борисов ще има още двама заместници, но от неговата партия. Това са Томислав Дончев и Екатерина Захариева. Захариева ще бъде и министър на външните работи.

Любопитно пренареждане за две от най-ярките дами в ГЕРБ - Цецка Цачева и Лиляна Павлова. След като Цачева беше изместена от преференции и не стана депутат, партията й отреди друга роля - на министър на правосъдието. След два мандата като регионален министър Лиляна Павлова се разделя с ресора си, но става министър на председателството на ЕС. Очаква се ролята й да се смени в средата на 2018 г. , когато председателството ни ще свърши. Вместо нея прага на Регионалното министерство като министър ще прекрачи Николай Нанков, доскорошен зам.-министър.

МВР също е с ново лице - това на Валентин Радев, а социален министър става шефът на НОИ Бисер Петков. Без промени в Министерството на финансите. Там на стола след четиримесечно отсъствие отново сяда Владислав Горанов. Предизвестеният министър на транспорта също е от предишния мандат на Бойко Борисов - Ивайло Московски. Доверието на бъдещия премиер са спечелили и две дами от предишния мандат - Теменужка Петкова, която се връща в енергетиката, и Николина Ангелкова, която ще отговаря за туризма. Емил Караниколов от квотата на Патриотите поема икономиката. За образованието и науката - ресор, който от ГЕРБ категорично този път оставиха за себе си - ще отговаря Красимир Вълчев. Здравеопазването отива в ръцете на Николай Петров - до този момент директор на Военна болница, бил е и служебен министър при Марин Райков. За околната среда и водите ще се грижи Нено Димов. Министър на земеделието ще бъде Румен Порожанов. Той беше директор на Фонд „Земеделие”, но оставката му беше поискана след скандал и съмнения в легитимността на избора му. И последни, но не по важност министри в кабинета „Борисов 3” - Красен Кралев ще бъде новият-стар министър на спорта, а Боил Банов влиза в Министерството на културата. Има различни спекулации защо Вежди Рашидов не запази поста си, но нищо официално като позиция.

ГЕРБ обяви кои ще са министрите от кабинета "Борисов 3":

Министър-председател – Бойко Методиев Борисов;

Заместник министър-председател – Томислав Пейков Дончев;

Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика – Валери Симеонов Симеонов;

Заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната – Красимир Дончев Каракачанов; 

По темата

Заместник министър-председател по правосъдната реформа  и министър на външните работи – Екатерина Спасова Гечева – Захариева;

Министър на финансите – Владислав Иванов Горанов;

Министър на вътрешните работи – Валентин Иванов Радев;

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Николай Нанков Нанков;

Министър на труда и социалната политика – Бисер Христов Петков;

Министър на отбраната – Красимир Дончев Каракачанов;

Министър на външните работи – Екатерина Спасова Гечева – Захариева;

Министър на правосъдието – Цецка Цачева Данговска;

Министър на образованието и науката – Красимир Георгиев Вълчев;

Министър на здравеопазването – Николай Кирилов Петров;

Министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 - Лиляна Павлова;

Министър на културата – Боил Василев Банов;

Министър на околната среда и водите – Нено Ненов Димов;

Министър на земеделието, храните и горите – Румен Андонов Порожанов;

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Ивайло Ангелов Московски;

Министър на икономиката – Емил Любенов Караниколов;

Министър на енергетиката – Теменужка Петрова Петкова;

Министър на туризма – Николина Панайотова Ангелкова;

Министър на младежта и спорта – Красен Кирилов Кралев.

Утре от 09.00 часа на „Дондуков“ 2 Борисов ще представи на президента Румен Радев своето предложение за състава на Министерския съвет. След президентството министрите от новото правителство отиват в парламента, който трябва да гласува кандидатурите им. Гласуването на третия кабинет на Бойко Борисов ще стане, след като Румен Радев издаде указ за състава на правителството и той бъде обнародван в извънреден брой на „Държавен вестник”. Очаква се това да стане във времето между 9.00 часа, когато Борисов върне изпълнения мандат, и 11.00 часа, за когато е предвидено началото на пленарното заседание. Опозицията в парламента – БСП и ДПС, днес отказа  коментар за имената на новите министри. Такъв ще има утре след гласуването в залата. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.