България остана без пост в ЕК след оставката на Кристалина Георгиева

Официално - Мария Габриел е българското предложение за еврокомисар. "За мен тази номинация е израз на доверие и отговорност - доверие в натрупания от мен досега опит и отговорност да приложа този опит в полза на България", коментира тя. 

КАКВО ЗНАЕМ ЗА МАРИЯ ГАБРИЕЛ ВИЖТЕ ТУК

По темата

Премиерът Бойко Борисов вече е информирал председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за решението на правителството да издигне кандидатурата на Мария Габриел, а Юнкер е приел предложението за номинация. 

Двамата са обсъдили темата и в телефонен разговор миналия петък. „Убеден съм, че Мария Габриел ще има важен и стойностен принос към работата на Комисията”, коментира Борисов. 

Преди дни външният министър Екатерина Захариева заяви, че в Европейската комисия Габриел вероятно ще получи ресор „дигитализация”. Той включва регулация на телекомите, потребителски правила при онлайн търговията и борба с кибер престъпленията. Днес Захариева уточни, че на 16 май Мария Габриел ще има  първо интервю с Жан-Клод Юнкер,  а след този разговор ще бъде определен ресорът й. "Излъчваме най-силната кандидатура за български еврокомисар", подчерта Захариева. 

"Водещо в работата ми ще бъде обединението. Преди 131 г. дедите ни са написали „Съединението прави силата” на сградата на Народното събрание. Днес тази фраза придобива значението на "Обединението гради бъдещето". Точно това ще отстоявам. България в последните години показа авторитет вследствие на натрупания опит. Това сега за нас е още едно предизвикателство - България да продължи да бъде обединител за каузи", коментира днес Габриел. 

"Моята отговорност ще бъде да защитавам българския интерес в ЕК и да бъде успешно председателството ни на Съвета на ЕС", подчерта тя.  За да стане еврокомисар, Мария Габриел трябва да мине процедура по изслушване пред Европейския парламент. 

Припомняме, че след решението на бившия заместник-председател Кристалина Георгиева да напусне Европейската комисия, германският комисар Гюнтер Йотингер пое отговорността на 1 януари 2017 г. за бюджета и човешките ресурси, а председателят Юнкер временно разпредели портфолиото за цифровата икономика и цифровото общество на заместник-председателя Андрус Ансип.

А след като Мария Габриел влезе в комисията, един учител от Гърмен ще хване самолета за Брюксел. Асим Адемов ще смени класната стая за евродепутатския стол, на мястото на Габриел. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.