Това стана ясно след срещата й с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер

В Европейската комисия Мария Габриел ще отговаря за цифрова икономика и цифрово общество. Това стана ясно след срещата й с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

По темата

Юнкер потвърди компетентността на Мария Габриел да кандидатства за комисарския пост и обяви какъв ще е ресорът й, ако тя бъде окончателно одобрена за поста.

Комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество ще подкрепя изпълнението на стратегията за цифровия единен пазар, която Европейската комисия прие през май 2015 г. и по която тя представи междинен преглед на 10 май.

Този член на Комисията трябва да допринесе за постигането на цифров единен пазар, който ще спомогне да се положат основите за цифровото бъдеще на Европа, което включва телекомуникационни мрежи от континентален мащаб, трансгранични цифрови услуги и вълна от иновативни стартиращи европейски предприятия.

Комисарят, отговарящ за цифровата икономика и цифровото общество, ще допринася за проекти, които се направляват и координират от заместник-председателя Андрус Ансип, отговарящ за цифровия единен пазар, и заместник-председателя Юрки Катайнен, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността. Юнкер вече е информирал и премиера Бойко Борисов за ресора на Мария Габриел. 

След срещата с Юнкер, Мария Габриел му благодари публично за получения ресор. 
Тя определи вероятните си бъдещи отговорности в ЕК като "ресор на бъдещето". "Необходимо е да се възползваме в пълна степен от цифровите инструменти и вярвам, че България може много да допринесе за развитието на дигитална Европа", коментира тя Габриел. 

Какво следва?

Юнкер изпрати писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, с което го информира за намерението си да възложи на Мария Габриел отговорността за цифровата икономика и цифровото общество. Копие от посоченото писмо е изпратено до Джоузеф Мускат, министър-председател на Малта, която в момента изпълнява ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз.

От момента, в който Съветът се обърне официално за консултация към Европейския парламент, Мария Габриел ще стане кандидат за член на Европейската комисия. Тя ще има право да се допита до съответните служби на Комисията за подготовката на своята размяна на мнения с Европейския парламент. Преди назначаването ѝ от Съвета, по взаимно съгласие с председателя на Комисията, тя няма да участва в заседанията на колегиума.

България остана без пост в еврокомисията след оставката на Кристалина Георгиева, която отговаряше за „бюджет и човешки ресурси”. От 1 януари 2017 година комисар Гюнтер Йотингер пое отговорността за бюджета и човешките ресурси, а председателят Юнкер възложи временно ресора, включващ цифровата икономика и цифровото общество, на заместник-председателя Андрус Ансип.

На 10 май премиерът Бойко Борисов информира Юнкер за желанието си да номинира Мария Габриел за еврокомисар. Очаква се през следващите седмици да се осъществи размяна на мнения между Мария Габриел и съответната комисия на Европейския парламент.

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.