България ще сравнява 32 свои продукта с тези в Австрия и Германия

„Сега се намираме на втория етап от нашето проучване. Наши колеги днес заминават за Австрия и Германия. Там ще бъдат закупени 32 продукта, на които ще се направи сравнителен анализ. В края на месец юни ще обявим резултатите. Дотогава, не можем да коментираме дали сме първо или второ качество хора”, коментира в студиото на „Здравей, България” д-р Камен Николов, началник отдел в Дирекция „Контрол на храните“.

По темата

По думите му е получен сигнал от Хърватия, Словакия, Унгария и Чехия. Тяхно проучване е показало разминаване в качеството на продукти, произведени в стари страни-членки и на база на този сигнал, ние сме се самосезирали и извършваме това проучване.

„Определили сме пет групи продукти – шоколадови изделия, безалкохолни напитки, местни продукти, млечни продукти и детски храни. Ще се следи за водно съдържание, мазнини, масленост и други. Това са най-често произвежданите и предлаганите храни както у нас, така и в Европа”, добави д-р Камен Николов, началник отдел в Дирекция „Контрол на храните“. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.