Отговаря вицепремиерът по обществен ред и сигурност Красимир Каракачанов

„На Консултативния съвет по национална сигурност имаше единомислие, с изключение на БСП, че са необходими допълнителни средства за въоръжените сили и сектор „Сигурност”. Предизвикателствата, които са около България – огромния поток от бежанци, които влизат в Европа. Традиционно се говори за Черноморския регион, но ситуацията и в Западните Балкани също не е спокойна”, добави коментира в студиото на „Здравей, България” Красимир Каракачанов – вицепремиер по обществения ред и сигурността и министър на отбраната.

По темата

„Едно от решенията на КСНС е да се попълни недостигът на работна ръка в сектор „Сигурност” – 5500 са в армията и над 3000 са в полицията. Общата констатация е, че трябва да се повишат заплатите на военнослужещите", добави той. 

По думите му проектите за модернизация на българската армия трябва да се движат успоредно.

„Проектът за сухопътни войски включва изработването на нова бойна машина в България. Има три предложения – американски F-16, „Юрофайтер” и шведския „Грипер”. Но по отношение на флота и на сухопътни войски, е хубаво парите на българския данъкоплатец да бъдат инвестирани през българското производство”, каза още Каракачанов.

Той изчисли, че инвестиционните проекти за модернизация на българската армия са за 2 милиарда и 400 милиона лева.

Целия разговор гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.