Противоракетата била изстреляна от база в Калифорния

Вашингтон осъществи успешен опит за прехващане на междуконтинентална балистична ракета, съобщиха от американската армия, цитирани от БТА.

По темата

Противоракета, изстреляна от военновъздушната база Ванденбърг в Калифорния, "успешно прехвана мишената", стартирала от полигон на Маршаловите острови, се казва в комюнике на Държавната агенция за противоракетна отбрана.

След изявлението на САЩ за успешния тест Северна Корея предупреди, че е готова да изстреля междуконтинентални балистични ракети "накъдето и да било, когато и да било, по заповед на върховния главнокомандващ Ким Чен-ун”.

"САЩ трябва да знаят, че нашето твърдение, според което можем с ядрените си оръжия да превърнем в пепел леговището на дявола, не са думи, хвърлени на вятъра", заяви официалният орган на управляващата Корейска трудова партия.

В понеделник Пхенян извърши нов ракетен опит - трети за три седмици и 12-и от началото на годината. Според източник на южнокорейската информационна агенция „Йонхап” ракетата е била балистична и вероятно е паднала в морската икономическа зона на Япония.

Миналата година Пхенян извърши два ядрени теста и ускори програмата си за ракетни изпитания, въпреки наложените от ООН санкции.

Говорител на Пентагона заяви вчера, че американският тест за прехващане на междуконтинентална ракета не е осъществен в отговор на скорошните изпитания, проведени от КНДР. Но добави, че "в общи линии Северна Корея е сред причините да притежаваме тази способност".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.