Премиерът Тереза Мей свиква вота три години преди края на мандата

По темата

Британците гласуват днес на предсрочни парламентарни избори

Премиерът Тереза Мей свика вота три години преди края на мандата на парламента с надеждата да увеличи мнозинството на своята Консервативна партия и да засили позициите си в предстоящите преговори за Brexit.

Избирателните секции във Великобритания отвориха за гласуването за парламент, предаде Асошиейтед прес. Във вота официално имат право да участват над 40 милиона избиратели. 

Гласуването започна в 7 ч. местно време и ще приключи в 22 ч. Гласоподавателите избират 650-те членове на Камарата на общините (долната камара на парламента).

Кампанията не премина по план. Мей беше критикувана, че й липсва блясък, а два атентата превърнаха изборите в дебати за националната сигурност.

Според Мей консерваторите ще изградят "по-силна, по-справедлива и по-процъфтяваща Великобритания", а лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин казва, че ще управлява "за мнозината, не за малцината".

Социологическите проучвания показват, че лейбъристите скъсяват преднината на консерваторите.

Последните проучвания дават преднина на консерваторите, но не е ясно дали ще бъде достатъчна за формиране на правителство.

Репортер: Николай Барулов

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.