Изборите във Великобритания провокираха разнородни коментари

Резултатът от изборите във Великобритания предизвика противоречиви реакции по целия свят. Бъдещето на Тереза Мей като министър-председател остава под въпрос и не е ясно кой ще води съдбоносните преговори за Brexit, посочват редица световнимедии. Нейните консерватори засега продължават да водят с 42.4%, но последните данни от екзитпола показват, че лейбъристите на Джереми Корбин ги настигат с 40.3%. Самият Корбин вече призова Мей да подаде оставка.

ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ

Бившият външен министър на Швеция Карл Билд описа ситуацията на Острова като „цената, която трябва да бъде платена за липсата на истински лидер”. Билд, който е в ръководството на Европейския съвет за външна политика, предупреди, че през следващите години ситуацията във Великобритания може доста да се обърка.

Еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер заяви, че не е сигурен дали британските преговори за излизане от ЕС ще започнат навреме. Според него, ако разговорите се водят от слаб партньор, техният изход няма да е обещаващ. 

Ги Верхофстад, който е един от преговарящите за Brexit, каза, че след Дейвид Камерън, и Тереза Мей си е вкарала ефектен автогол. 

Преговарящият от страна на ЕС за Brexit Мишел Барние заяви, че преговорите трябва да започнат, когато Лондон е готов. 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск напомни в Twitter, че няма време за губене.

ГЕРМАНИЯ

Германските депутати бяха остри в реакциите си. Елмар Брок, представител на партията на Меркел в ЕП за Brexit, коментира: "Авторитетът на Тереза Мей пред нейната собствена партия е прекършен. Много е вероятно тя да си отиде". 

А германското списание Spiegel e още по-остро: "Само преди две седмици британските медии сравниха Тереза Мей с "Желязната лейди" Маргарет Татчър. От петък сутринта тя е просто "Нестабилната лейди", пише една от най-четените германски медии. 

По темата

САЩ

Бившият кандидат-президент Бърни Сандърс приветства Корбин, и определи резултата като знак за "стъпка срещу кризата". 

"Възхитен съм да видя, че лейбъристите се справят толкова добре", заяви той. 

"Вашингтон пост" определя изборите като "Катастрофалният хазарт на Тереза Мей за бъдещето на Великобритания". 

ИТАЛИЯ

Италианските медии определят развоя на вота като "шокиращ" и "триумф за лейбъристите". "Corriere della Sera" коментира, че вотът е "наказание" за консерваторите.

РУСИЯ

Константин Ковачев, председател на комисията по външните въпроси в руската Държавна дума, заяви, че Мей е стъпила накриво, също както Камерън, свиквайки вот, който очаква да спечели. 

"Трудно е да се прогнозира какво ще се случи сега, но при всеки случай следващото правителство няма да разполага с гарантирана подкрепа в парламента и ефективността му ще намалее", пише той във Facebook. 

ПОЛША

Ярослав Говин, вицепремиер в консервативното правителство на Полша, определя британския вот като "лош знак за Европа", като уточнява, че това "задълбочава несигурността за бъдещето на континента". 

Известният уебсайт Index описва резултата като "шамар в лицето на Мей". 

АВСТРАЛИЯ

Анализаторите в Австралия сравняват съдбата на Тереза Мей с тази на министър-председателя Малкълм Търнбул. Той отстрани предшественика си Тони Абът от лидерското място, а на изборите година по-късно не отбеляза добър резултат.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.