Премиерът се срещна с Реджеп Ердоган

„Исках да чуя малко повече от кухнята, от основните действащи лица. Какво се прави в Сирия, те водят война. Кой какъв герой е в нея и какви са им интересите. Основните газови коридори – на практика Европа става зависима от Турция. Всички газови коридори минават от там”.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с турския президент Реджеп Ердоган.

„За толкова прокламирания от всички нас азерски газ – той минава през цялата територия на Турция. Ние сме длъжни да се върнем в тази игра, да наложим правила и да участваме активно. В България има много философия, но ако някой ми каже как азерският газ ще прескочи Турция и ще дойде в България, като алтернатива. Няма как да стане“, заяви Борисов.

Той коментира и ситуацията с бежанския поток, която също е била сред обсъжданите теми по време на визитата му в Турция.

„Ако ЕС се забави с подписването на реадмисията, тогава ние, само двете страни, да си подпишем. Всъщност сега изпълняваме, както и те, своите ангажименти и на практика имаме нулев натиск. Искаме това да го облечем в споразумението. Дай Боже целият ЕС да го подпишем. Ако не, ние си работим по тази писта, защото то е жизнено важно. Виждате има наказателни процедури върху Унгария, Полша и други държави за това, че не приемат обратно мигранти. Затова пък аз проявявам голям натиск върху колегите в Европа и в случая с президента Ердоган да продължи тази практика“, каза премиерът Борисов.

Той подчерта, че България трябва да има добро отношения с югоизточната ни съседка. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.