Въпреки големия брой чиновници, опашките пред гишетата в някои служби остават

Чиновниците в държавата – колкото жителите на един областен град. Това сочи последният доклад на Министерски съвет за състоянието на администрацията. 

По темата

Пример от Стара Загора. По данни на НСИ към края на миналата година там живеят малко над 136 000 души. Заетите в държавата администрация по същото време са почти 133 000.

В доклада отчитат намаление на броя на държавните служители, които година по-рано са били с 5000 повече.

Най-добро възнаграждение в държавния сектор получават служителите на поста главен секретар – за тази позиция средната заплата е 2183 лева, а максималната може да достигне до 3900 лева.

Въпреки големия брой чиновници обаче, опашките пред гишетата в някои служби остават. Държавата се зарича да сложи край на това с електронните услуги. Първо, като върже данните на КАТ с тези на нотариусите още тази есен.

Битката с тромавата администрацията, но с други средства, отдавна е повела и община Благоевград. Преди пет години кметът решава да съкрати между 15 и 17% от служителите и да увеличи заплатите на останалите. Така цялата административна работа в 100-хилядния Благоевград се върши от общо 187 служители.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.