Пространството около монумента ще бъде облагородено, докато се проведе конкурс за нов проект

Кранове започнаха демонтирането на паметника "1300 години България" пред НДК. Въпреки недоволството и протеста в негова защита, монументът няма да бъде спасен.

Сагата с паметника продължава. Все още Съюзът на българските художници и този на българските архитекти се борят творбата да бъде запазена. Но сами виждате, че вече е твърде късно. Крановете вече местят пластиките на професор Старчев. Скоро и целият монумент ще остане в историята.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ВИСОКО НА ПРОЦЕСА ПО ДЕМОНТИРАНЕ

По темата

36 години след откриването на монумента "1300 години България" започна неговото демонтиране. първи ще бъдат свалени 7-метровите пластики.

Така „цар Симеон и книжовниците“, олицетворяващи Златния век на България. „Пиета“ - образът на скърбяща майка, като израз на почитта към падналите за България и „Съзидателят“ - образ на обикновения работник отиват в двора на Националния исторически музей.

Само преди седмица архитекти, художници и общественици направиха жива верига около паметника с настояване той да бъде спасен. Това не се случи, защото Столичната община обяви, че решението е крайно и не подлежи на обжалване.

От БСП обвиниха общината, че е възложила демонтажа на фирма, която няма капацитета да го извърши. Липсвали и документи за оградата, както и кой е строителния надзор.

Така или иначе действията по премахване започнаха. Процесът по демонтирането на скулптурите е сложен, обясниха ни от техническия екип и ще продължи поне няколко седмици.

Вместо стария монумент, ще бъде възстановен войнишкия паметник на първи и шести пехотни полкове, издигал се някога на това място. Отворилата се дупка ще бъде обезопасена със специална конструкция.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.