Това показват данните от независимо телефонно допитване на „Галъп интернешънъл”

32% от българите са били преки свидетели на агресивни действия или са били участници в тях в последната една година. Това показват данните от независимо телефонно допитване на „Галъп интернешънъл”, проведен на 4-6 юли сред 800 души в цялата страна.

Мнозинство от 71% вярва на президента Румен Радев в текущите спорове. Инициативата на Бойко Борисов за присъединяване на страните от Западните Балкани към Европейския съюз среща широка подкрепа.

Оказва се, че по обвиненията в корупция 71% от българите вярват на Румен Радев, а 9% вярват на Цветан Цветанов. Очевидно е, че тук се проектира личното доверие към двамата – което остава високо при Радев, а при Цветанов е отминало пиковата се фаза, която беше достигнало през 2010 г., например.

Явно хората вярват и на сигналите за различно качество на „западни“ и „източни“ варианти на една и съща марка хранителен продукт. Цели 51% твърдят, че са се натъквали на различия в качеството на храни.

Обществото е предразположено към много от идеите, които напоследък се обсъждат – те се възприемат с почти автоматично одобрение или без замисляне. Създаването на комисия за случая НДК се подкрепя от  мнозинство от 76%, даването на паметника на Бузлуджа на БСП – от мнозинство от 64%. Мнозинство от 75% пък одобрява закупуването на нови самолети за армията.

Инициативата на Бойко Борисов за приемане на страните от Западните Балкани в ЕС среща подкрепа сред мнозинство от 70%. 

Протестите на полицаите също се подкрепят - две трети застават зад тях, а 26% не ги одобряват. Явно е, че външнополитическите инициативи на Борисов се оценяват високо, но във вътрешнополитически план са налице проблеми и те се долавят ясно от обществото. Пример за това е и преобладаващото неодобрение към ограничаването на плащанията в брой – 61% не подкрепят ограничаването, а 35% го подкрепят.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.