Пожарникари се борят с огъня в цяла Южна Италия

Цял ден италианските пожарникари се борят с пожари в цяла Южна Италия. Съобщава се за над 200 огнища. Най-тежка е ситуацията край градовете Месина и Катания, както и край Неапол, където пожарите са обхванали и вулкана Везувий.

СНИМКИ ОТ РАЙОНА ВИЖТЕ ТУК

Многобройни пожари избухнаха из планината Везувий близо до Неапол, принуждавайки властите да евакуират местните жители. Има изгорели къщи и магазини, но хората вече са били напуснали мястото.

Дебели пушеци се вият от няколко места в планината, което кара жителите на околните градове и села да се страхуват, че вулканът е избухнал.

КОД „ОПАСНО ВРЕМЕ”: Предупреждение за горещини, но и за градушки (ВИДЕО)

Огънят застрашава националния парк около планината, както и прилежащите депа за отпадъци, предизвиквайки страхове от токсичен дим, предава "Руптли".

Първа жертва на жегите в Скопие

Местната полиция твърди, че пожарите са били умишлено предизвикани, но не е потвърдено дали са в резултат на палеж.

Близо 700 туристи са били евакуирани с лодки от курортния град Трапани, който се намира в северозападната част на о. Сицилия. Според италианската информационна агенция АНСА причина за това е станал силен пожар, обхващащ намиращи се в близост територии и представляващ заплаха за населението.

НЕПОСИЛНИ ЖЕГИ В ЕВРОПА: До 45 градуса в Испания и Португалия (ВИДЕО)

Причина за пожарите е горещото време и липсата на дъждове, като в южните райони на страната такива не е имало почти два месеца, предава БГНЕС. Властите посочват, че често пъти пожарите са причинени от човешка небрежност или са умишлено запалени.

ГОРЕЩА ВЪЛНА: 42 градуса в Сандански, пожар край Благоевград (ВИДЕО)

От правителствената пресслужба съобщават също, че тъй като ситуацията се влошава лично премиерът Паоло Джентилони ще се заеме с нея и ще получава информация за развоя на събитията в реално време. 

ВРЕМЕТО В БЪЛГАРИЯ МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.