Започва от септември в областите Видин, Монтана и Враца

Държавата се зае да квалифицира и ограмоти трайно безработните. Програмата с краткото име „Работа” започва от септември в 14 общини от областите Видин, Монтана и Враца. Там безработицата е между 30 и 64 процента.

По темата

На 26 години, без нито един ден трудов стаж и досега попадала в статистика за трайно безработни. От седмица Даниела от Монтана е наета по програма да произвежда пластмасови бутилки.

„Изпращат ме на много места, казват, че ще се обадят. От няколко години съм на борсата и най-сетне успях”, заявява Даниела Пламенова.

Фирмата, в която работи младото момиче, от години се възползва и наема хора по програми. Така си помагат с бюджета, но се сблъскват с други проблеми.

„Те са загубили трудовите си навици и малко трудно се получава с такива хора. Даже първите дни като дойдат и се вижда, че не им се работи много, някой свикват, но някой не”, обяснява Даниела Николова от фирма за производство на боза.

Именно такива хора държавата се заема да ги мотивира да работят, за да се върнат обратно на пазара на труда.

Хората, които ще могат да се възползват от новата програма, трябва да са регистрирани в бюрата по труда, да са трайно безработни, младежи до 29 години, както и такива, които получават социални помощи.

Най-напред кандидат безработните по програмата ще бъдат предложени на фирми от частния сектор, социални предприятия или неправителствени организации и след това на общините за извършване на различни дейности. А държавата ще им плаща в срок от 12 месеца.

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.