Изпитанието идва дни след военните опити на Северна Корея

САЩ изпитаха успешно системата си за прехващане на балистични ракети със среден обсег, предаде БТА. Това става броени дни след като Северна Корея извърши ново ракетно изпитание.

По темата

Американските военни изстреляха балистична ракета със среден обсег от товарен самолет С17 над Тихия океан и я прехванаха с противоракетната система ТААД, базирана в Аляска. Това е петнадесетият успешен тест на системата от общо 15 опита.

САЩ започнаха да разполагат елементи на системата ТААД в Южна Корея, но новият президент Мун Дже-ин реши да замрази този процес след критики от страна на Китай. Тогава президентът аргументира своето решение с необходимостта от нова оценка за въздействието върху околната среда на системата ТААД.

След като в петък Пхенян изпита за втори път за един месец междуконтинентална балистична ракета, Южна Корея каза, че разполагането на американския противоракетен щит ще бъде ускорено.

Системата ТААД включва шест установки за изстрелване на ракети, от които две са разположени на около 300 километра южно от Сеул. Тя обаче не е проектирана, за да може да прехване междуконтитентална балистична ракета. За това САЩ разчитат на друга система, базирана в Аляска и в Калифорния. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.