Причината - готвената забрана за строителство върху земеделски земи и риболовът в Черно море

Стотици собственици на земи от Балчик, Каварна и Шабла се събраха пред Община Каварна на протест. Те са недоволни от приетата забрана да строят и обработват земеделски земи на обща площ около 23 000 декара, както и да ловят риба в 440 000 кв. км морска акватория.

Протест заради промени за застрояване на земеделски земи по морето

Спешна проверка на всички проекти на зелените организации

„Това означава, че хората няма да могат да ползват земите си дори за да си посадят зеленчуци. Нарушени са правата на най-обикновените бедни хора. Искаме да имаме право да си обработваме земята. До такава степен е допрял ножа до кокала, че ще блокираме общината. Жителите на Добруджа остават без поминък”, заяви един от недоволните жители на Каварна, които се събраха на сутрешния протест.

Пред сградата по-късно пристигнаха експертите от Министерството на околната среда и водите, Българската академия на науките, както и представители на зелените организации. Те обаче не направиха опит да влязат в общината, виждайки че тя е блокирана. 

"До 12 часа днес очакваме премиерът да отмени заповедта на министъра на околната среда и водите за абсолютна забрана за строителство в трите общини. Ако това не се случи, имаме подготвена селскостопанска техника и хората ще блокират международния път за Румъния", закани се един от протестиращите.

Малко преди обяд обаче групата експерти успя да влезе в сградата на Община Каварна през подпокривното пространство на читалището и общината, които имат обща стена.

Кметът на Каварна Нина Ставрева заяви, че няма да допусне обсъждане на процедурата в общината. Хората обаче са притеснени и не вярват на обещанията й.

А какъв е отговорът на институциите?

На практика министърът на околната среда и водите заяви, че хората са пред свършен факт, а причината за това е назад в годините, когато Европейската комисия започва да ни съди за това, че подготвяме проекти, които не са в съответствие с европейската система за защитени зони НАТУРА 2000. Производството започва заради 600 обекта, а впоследствие страната ни е осъдена едва за 10 обекта. От тях шест са ветрогенератори, три от тях сме успели да спрем навреме, е един от обектите е голф игрище. Заради тези обекти е трябвало да се предприемат спешни мерки, а Нено Димов подписва заповедта за тях. 

ПРЕДИ СЕЗОНА: Може да удължат срока за строителство по Черноморието

Репортери: Нивелина Няголова, Златина Зехирова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.