Камионите се ремонтират след този „прекрасен път”, заяви още той

„Не мога да си представя каква тол такса ще сложим на пътя Видин-София, който три пъти вече се преработва. Той е много опасен за движение. На нас като превозвачи ни нанася толкова щети. Заради този „прекрасен път” камионите трябва да се ремонтират”. Това коментира в ефира на NOVA Красимир Лалов от Съюза на превозвачите в България.

По темата

Той обясни, че превозвачите трябва да са наясно кои пътища ще имат тол такси и какви ще са те, защото от това зависят и договорите им.

„Тол таксите са определени за автомобили над 3 тона и половина, тоест, тежкотоварните автомобили. Точната цена, която ще се плаща, ще бъде коментирана и с превозвачите. Това зависи и от решението на правителството”, обясни Светослав Глосов, член на УП на АПИ.

Той успокои, че леките автомобили ще плащат винетка, както и сега. Вероятно обаче ще се смени видът им и те ще станат електронни, но цената няма да се промени.

„Цялата информация за изграждането на тол системата е публикувана преди 2 години. Тя предвижда редуциране на различни цени. По-големите превозвачи най-вероятно ще получават отстъпки. Предвижда се и автомобилите с по-екологични двигатели да плащат по-малко”, заяви Глосов.

По думите му първоначално ще бъдат обхванати магистралите и първокласните пътища.

„Превозвачите искат добри пътища, по които да се движат, превозвачите оставят няколко пъти въпроса за места, където автомобилите да могат да спират, да има необходимите санитарни възли, условия за почивка – това нещо се постига с пари, а те може да влизат единствено с тол системата”, заяви Глосов.

Повече гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.