Парите им били нужни, за да финансират атентатите

Терористите от Барселона са продавали злато и скъпоценни камъни, за да се сдобият с пари, необходими им за купуването на материали за нападенията. Това съобщи испанският уебсайт "Конфиденсиал", като се позова на правоохранителните органи, предаде ТАСС. 

Един от терористите в Испания получавал 2000 евро заплата

Според публикацията терористите са изкарали 1200 евро, с които купили 106 бутилки с газ бутан. Те се съхранявали в жилищна сграда в град Алканар, където на 16 август, ден преди нападението в Барселона, е станала експлозия.

Жертвите на терора в Барселона вече са 15

Полицията проучва по какъв начин скъпоценностите са попаднали в ръцете на терористите. По данни на вестник "Мундо" подготовката на терористичната група е продължила шест месеца. 

На 17 август шофьор на микробус се вряза в хора на оживената барселонска улица "Рамбла". Впоследствие бе извършен втори терористичен акт в град Камбрилс в южната част на Каталония, където полицията ликвидира петима терористи. Каталонските власти идентифицираха мароканеца Юнес Абуякуб като шофьора на микробуса. Полицията го издирва, припомни ТАСС. 

ПОТВЪРДЕНО: Идентифицираха шофьора на минивана-убиец от Барселона (ВИДЕО)

Днес майка му отправи в ефира на френската телевизия Бе Еф Ем призив към него да се предаде на полицията и каза, че е по-добре той да е в затвора или да умре, вместо да убива други хора. Тя каза още, че би искала онова, което той е направил, да не се беше случвало и заяви, че няма нищо общо с терористичния акт, извършен от него, нито с бягството му, предаде БТА.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.