Няма проблем със стабилността на пенсионната система, заяви Бисер Петков

Няма проблем със стабилността на пенсионната система. Това заяви за NOVA социалният министър Бисер Петков. Коментарът е по повод информации, че парите за пенсии са гарантирани до 2040 година. След това обаче работещите щели да се изравнят с пенсионерите. 

По темата

Статистиката на НОИ през последните години показва, че работещите в България са почти колкото пенсионерите у нас. Или казано най-общо 100 работещи издържат 79 пенсионери.  

Парите за пенсии у нас идват от бюджета на НОИ и от субсидия от държавния бюджет. За миналата година от общо 9,5 млрд. лв. за пенсии 5 млрд. лв. са дошли от пенсионните ни вноски, а останалите 4,5 млрд. лв. - от бюджета на държавата.

Затова възниква въпросът, след като процентът на работещите и пенсионерите през годините почти ще се изравнява, как ще се гарантират парите за пенсии.

„Стабилността на пенсионната система е гарантирана от държавата. Така че опасения за това, че няма да има пари за пенсии след 40 години са неоснователни”, заяви Бисер Петков.

Сметките показват, че за да може пенсионната система да се самоиздържа изцяло, вноската за пенсия трябва да се вдигне от 18,8% на 33%.

България не единственото изключение, защото и в други страни от застаряваща Европа пенсионните системи са на дефицит. Според синдикатите проблемите в пенсионната система трябва да се адресират правилно. Президентът на КТ „Подкрепа” твърди, че един от тях е свързан с вноската за допълнително пенсионно осигуряване на родените след 1960 г. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.