Ксавие Гурмелон е сред първите пристигнали на мястото на жестоката катастрофа

Бивш френски пожарникар разкри какви са били последните думи на принцеса Даяна преди да издъхне. На 20-ата годишнина от жестоката катастрофа, един от първите притекли се на помощ проговори пред вестник „Сън”, съобщава списание „Ролингстоун".

„Притекохме се на помощ като при всеки друг пътен инцидент”, разказва Ксавие Гурмелон, който е с първия екип спасители, пристигнали в тунела „Понт де л'Алма”.

НОВИ РАЗКРИТИЯ: Принцеса Даяна и Камила били за кратко приятелки

„Веднага се захванахме за работа, за да видим кой има нужда от помощ и кой е жив. А Даяна ми каза: Боже мой, какво стана?”, разказва вече бившият пожарникар.  

Според Гурмелон принцесата е била в съзнание и с отворени очи, когато я е извадил от смазаната кола.

15 НЕИЗВЕСТНИ ФАКТА ЗА ЛЕЙДИ ДАЯНА, КОИТО НЕ ЗНАЕХТЕ

„Тя леко се движеше и видях, че е жива. Видях, че има повърхностна рана на дясното рамо, но не се виждаше нищо друго сериозно. По нея нямаше кръв", спомня си Гурмелон.   

Когато спасителите я извадили от колата и я сложили на носилката, тя получила сърдечен арест.

„Направих ѝ сърдечен масаж и няколко секунди по-късно отново дишаше. Успокоих се. Мислех, че ще живее. Когато я качихме в линейката, знаех, че е жива и очаквах да оживее. По-късно разбрах, че е умряла в болницата. Много се разстроих”, разказва Гурмелон.

ВИЖТЕ ЛЮБОПИТНИТЕ ФАКТИ ОТ ЖИВОТА НА ЛЕЙДИ ДАЯНА В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Вече пенсионираният пожарникар заявява, че първоначално не е разбрал, че изважда от колата принцеса Даяна. Един от парамедиците му казал, след като я качили в линейката.

„Бях шокиран. Знаех коя е, но не следях отблизо британското кралско семейство. Отидох до линейката и тогава я разпознах”, разказва мъжът.  

Въпреки че бил ранен, бодигардът Тревор Рийс-Джоунс също се опитвал да стигне до принцесата от предната седалка на колата, спомня си Гурмелон.  

„Питаше: "Къде е тя? Къде е тя?" Екипът ми му каза да се успокои и да не говори. Казах му, че никой от хората ми не говори английски, а за него е по-добре да не се мърда. Казах му да не се притеснява, защото ще се погрижим за всички”, разказва още бившият пожарникар.

Той обясни, че не е говорил публично за тази трагична нощ 20 години, защото доскоро е бил все още на работа и не му е било позволено да говори за случаите, на които се отзовава.

Редактор: Ина Григорова

ОЩЕ ГАЛЕРИИ:

Рокли на принцеса Даяна на изложба в Лондон (ВИДЕО+ГАЛЕРИЯ)

Принц Хари: Нито едно момче не бива да ходи след ковчега на майка си пред очите на милиони (ВИДЕО+СНИМКИ)

 
 

Най-красивите принцеси и кралици на всички времена (ГАЛЕРИЯ)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.