Близките на загиналите при катастрофи искат по-строги санкции за нарушителите на правилата за движение

Шест пъти повече са глобените за шофиране в аварийна лента през 2017 г. в сравнение с миналата, сочат данни на Пътна полиция.

Това се дължи на факта, че от началото на тази година се наказват и онези, които са спрели в аварийната лента,  без автомобилът им да е повреден.

От 1 януари до 4 септември 2017 г. са издадени 211 фиша и 24 акта. За същия период миналата година са издадени съответно 31 фиша и 18 акта.

3 месеца без книжка и 1000 лева глоба за шофиране в аварийната лента

Близките на загинали при катастрофи в аварийната лента обаче искат още промени. Една от тях е създаването на единен орган за пътната безопасност.  През юли обединилите се около тази идея пишат писмо до премиера Бойко Борисов с молба за среща по темата. То обаче е прехвърлено към МВР по компетентност. А вътрешното министерство все още не е дало никакъв отговор.

Войната с войната по пътищата трудно може да се спечели, признават експертите. Но пък са категорични, че начини да се намалят жертвите има.

Мъж загина, пометен от автомобил на магистрала "Струма" (ВИДЕО+СНИМКИ)

През септември трябва да стане ясно дали депутатите ще гласуват крутите наказания за шофиране в аварийната лента, които бяха приети на първо четене в края на юли. Те предвиждат отнемане на книжката за три месеца и глоба в размер до 1000 лева. За бъдещите шофьори се предвижда и по-висок образователен ценз - завършен 10-и клас.

Към този момент на практика наказания за нарушителите в аварийната лента няма. Глобяват ги по текст за неправилно навлизане в платното, като санкцията е между 20 и 100 лева.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.