Какво можем да очакваме от СЕТА?

Този четвъртък, 21 септември, временно влиза в сила всеобхватното икономическо и търговско споразумение (ВИТС, познато още и като СЕТА) между ЕС и Канада, информира БГНЕС. 

Временното прилагане на споразумението е следствие от неговото одобрение от държавите-членки на ЕС, изразено в рамките на Съвета, както и от Европейския парламент. То обаче ще влезе в сила изцяло и окончателно, едва когато бъде ратифицирано от всички държави-членки на ЕС.

Президентът сезира Конституционния съд за СЕТА

„Това е положителен сигнал за световната икономика, благодарение на потенциала за стимулиране на икономическия растеж и за създаване на работни места. СЕТА е модерно и напредничаво споразумение, което ясно олицетворява нашия ангажимент за свободна и справедлива търговия, основана на ценности. То ни помага да моделираме глобализацията и правилата, на които се подчинява световната търговия. Освен това СЕТА извежда на преден план твърдия ни ангажимент за устойчиво развитие и запазва способността на нашите правителства да регламентират в интерес на обществото. Това споразумение също така значително укрепва отношенията ни с Канада — един стратегически партньор и съюзник, с който имаме дълбоки исторически и културни връзки”, заяви комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом.

От 21 септември СЕТА ще започне да се прилага временно

Какво можем да очакваме от СЕТА?

СЕТА предоставя за предприятията от ЕС, независимо от техния мащаб, нови възможности за осъществяване на износ за Канада. То ще позволи на предприятията от ЕС да правят икономии в годишен размер от 590 милиона евро — сумата, която плащат под формата на мита върху стоките, изнасяни за Канада. Считано от 21 септември, СЕТА премахва митата за 98% от продуктите (тарифните линии), с които ЕС търгува с Канада. То също така осигурява на дружествата от ЕС най-добрия достъп, който някога е бил предоставян на дружества извън Канада, до възлагането на обществени поръчки не само на федерално равнище, но и на провинциално и общинско равнище.

Канада отменя визите за част от българите от 1 май

Особено голяма полза от СЕТА ще имат по-малките дружества, които най-малко са в състояние да покриват бюрократичните разходи при износа за Канада. Малките предприятия ще спестяват време и пари, например като избягват дублиращите се изисквания за изпитване на продуктите, дългите митнически процедури и скъпоструващите правни разноски. Органите на държавите членки, които се занимават с насърчаване на износа, са готови да помогнат на предприятията да започнат задокеански износ, да насърчат съществуващия търговски обмен и да привлекат инвестиции.

Със СЕТА ще бъдат създадени нови възможности за европейските земеделски стопани и производители на храни, като в същото време изцяло ще бъдат защитени чувствителните за ЕС сектори. Европейският съюз допълнително отвори пазара си за някои конкурентни канадски продукти по един ограничен и балансиран начин, като успоредно с това е подобрен достъпът до канадския пазар за важни европейски експортни продукти. Те включват сирене, вино и спиртни напитки, плодове и зеленчуци, както и преработени продукти. СЕТА също така ще защити 143 географски означения на ЕС в Канада, отнасящи се до висококачествени регионални хранителни продукти и напитки. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.