Вижте какво още каза пред NOVA Михаил Корниенко

Първото пътуване до Марс ще може да се осъществи след 30 години. Това заяви пред NOVA космонавтът, завърнал се на земята след 340 дни в открития Космос - най-дългия престой в Международната космическа станция.

27 март 2015 г. Космонавтът Михаил Корниенко и астронавтът Скот Кели се сбогуват със Земята и поемат към една от най-важните космически мисии.

Екипажът на "Союз МС-03" се връща на Земята

Целта на експеримента е да изпробва човешките реакции и организъм в продължителна безтегловност - като подготовка за бъдеща мисия до Марс.

Истината е, че за мен беше далеч по-лесно да издържа физически, отколкото психически”, споделя Корниенко.

За почти година в Космоса двамата космонавти успяват да обиколят Земята 5 440 пъти и да наблюдават общо 10 880 слънчеви изгрева и залеза.

Корабът „Сигнус” се скачи с Международната космическа станция (ВИДЕО)

Земята е различна в зависимост от това от коя страна я гледаш - дали откъм Австралия, или пък откъм Южна Америка. Но отвсякъде изглежда прекрасна”, категоричен е Корниенко.

И въпреки че не се е натъкнал на извънземен живот, космонавтът е убеден, че не сме сами във Вселената.

Моето усещане е, че съществува висш разум, който в пъти превъзхожда човешкия. В нашата галактика има милиарди звезди. Съществуват и хиляди галактики. Абсурдно е да мислим, че сме пъпа на Вселената. Ще осъществим връзка, когато нашият разум достигне до това ниво, на което е техният”, казва още Корниенко.

Категоричен е, че няма търпение отново да полети в Космоса.

Цялото интервю гледайте във видеото.