Местните са изправени пред тежък недостиг на хранителни стоки, питейна вода и горива

Щетите, нанесени от урагана ”Мария” на Пуерто Рико, може да стигнат до 95 милиарда долара. Това сочат данните на агенция „Мудис аналитикс”, цитирани от Си Ен Ен и БГНЕС. 

Според експертите щетите, нанесени на държавата, са катастрофални. Целият остров с население около 3,4 милиона души е без централно електрозахранване. В някои райони, според властите, енергийната мрежа може да остане незахранена още няколко месеца.

Ураганът "Мария" връхлетя Пуерто Рико

Жителите на страната, която и без ураганите се намира в тежка икономическа криза, след бедствието се сблъскаха с тежък недостиг на хранителни стоки, питейна вода и горива.

Само недвижимите имоти на острова, според очакванията на експертите, са понесли щети до 55 милиарда долара.

Ураганът "Мария" отслабна, но остава опасен (ВИДЕО)

Адам Къминс от „Мудис аналитикс” смята, че разрушенията, предизвикани от „Мария”, може да принудят много пуерториканци, които са американски граждани, масово да се преселват на континента.

„В резултат може да се стигне до стабилно намаляване на населението”. Според експерта в този случай в страната ще останат много бедни граждани, които „нямат достатъчно пари, за да се преселят където и да е”.

Жертвите на „Мария”, който бушува в Пуерто Рико миналата седмица, са над 20 души. Ураганът предизвика мощни ветрове и проливни дъждове, които предизвикаха наводнения.

Сега „Мария” отслабна до тропическа буря и се отдалечава от Източното крайбрежие на САЩ към вътрешността на Атлантическия океан.

Пуерто Рико изпитва остри финансови проблеми. Заради икономическата криза властите не могат да изплатят около 70 милиарда долара задължения. Консултациите за преструктуриране на дълга засега не дават резултати. Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че има намерение да посети Пуерто Рико във вторник, 3 октомври.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.